skip to Main Content
Ταξίδια στην Ευρώπη τώρα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ταξίδια στην Ευρώπη τώρα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αυτό το καλοκαίρι θα είμαστε σε θέση να ταξιδέψουμε ξανά στην Ευρώπη! Ωστόσο, οι απαιτήσεις εισόδου και οι περιορισμοί θα διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και ενδέχεται να αλλάζουν αρκετά γρήγορα.

Ακολουθεί ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να καθορίσετε πού στην Ευρώπη και εκτός ΕΕ, αλλά και πότε μπορείτε να κάνετε διακοπές αυτό το καλοκαίρι.

Πότε και πού θα μπορείτε να ταξιδέψετε

Αυτό θα διαφέρει ανάλογα με τη χώρα που επισκέπτεστε και τη χώρα καταγωγής σας. Υπάρχουν επί του παρόντος εννέα χώρες στον «Λευκό Κατάλογο» της ΕΕ, μια λίστα χωρών στις οποίες επιτρέπονται τα «μη απαραίτητα ταξίδια» (όπως ταξίδια διακοπών) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τις 3 Ιουνίου, που κυκλοφόρησε η τελευταία λίστα, η Αυστραλία, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Ρουάντα, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη και η Κίνα ήταν μέσα στη λίστα.

Στις 20 Μαΐου, η ΕΕ ενέκρινε επίσης έναν «χάρτη πορείας» για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από χώρες εκτός της ΕΕ για να πάνε στην Ευρώπη. οι λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως τα τέλη Ιουνίου. Ο χάρτης πορείας θα δώσει σε κάθε χώρα έναν μηχανισμό «φρένου έκτακτης ανάγκης» που μπορεί να κλείσει τα σύνορα, εάν σημειωθεί νέο ξέσπασμα Covid-19, είτε στον προορισμό του ταξιδιού είτε στη χώρα καταγωγής.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανοίξει ή σύντομα θα ανοίξουν τα σύνορά τους σε μη ευρωπαίους ταξιδιώτες υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ισλανδία.

Εν τω μεταξύ, η Αγγλία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Σκωτία και η Ουαλία – οι τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες δεν αποτελούν πλέον μέρος της ΕΕ – έχουν καθιερώσει η καθεμία τα δικά της κριτήρια για τουριστικά ταξίδια, τα οποία επανεξετάζονται κάθε τρεις εβδομάδες.

Πώς αποδεικνύετε ότι έχετε εμβολιαστεί

Τον Μάιο, η ΕΕ ενέκρινε το «ψηφιακό πιστοποιητικό Covid» για τους πολίτες της, προτείνοντας να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Αυτό αποδεικνύει ψηφιακά ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού είχε εμβολιαστεί πλήρως με εμβόλιο εγκεκριμένο από την ΕΕ, έχει αναρρώσει από Covid-19 ή έχει περάσει από αρνητικό CPR τεστ.

Παρόλο που υπάρχει ελπίδα ότι οι Αμερικανοί θα μπορέσουν τελικά να παρέχουν ψηφιακά τις ίδιες πληροφορίες όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη, προκειμένου να αποκτήσουν είσοδο εκεί, δεν είναι σαφές πότε και πώς θα συμβεί αυτό, εν μέρει επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει δημιουργήσει παρόμοιο ψηφιακό Σύστημα.

Σε ποιες περιπτώσεις θα χρειαστείτε τεστ Covid-19

Εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πού πηγαίνετε. Για παράδειγμα, η Αγγλία απαιτεί από ορισμένους επισκέπτες να κάνουν τεστ τόσο πριν όσο και μετά την άφιξη. Η Ιταλία επιτρέπει τώρα στους επιβάτες να ταξιδεύουν σε ειδικές πτήσεις με τεστ από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι επιβάτες σε αυτές τις πτήσεις πρέπει να κάνουν τεστ πριν από την αναχώρηση και κατά την άφιξη στην Ιταλία, καθώς και κατά την αναχώρηση από την Ιταλία.

Οποιοσδήποτε ηλικίας 2 ετών και άνω πετάξει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειαστεί ένα τεστ εντός τριών ημερών από την αναχώρηση της πτήσης του ή απόδειξη ότι έχει αναρρώσει από τον Covid-19.

Κρατήσεις τώρα: έχουν νόημα;

Μπορείτε να κάνετε κρατήσεις τώρα, πριν την οριστικοποίηση των κανόνων, αφού διερευνήσετε διεξοδικά τις πολιτικές ακύρωσης και επιστροφής χρημάτων οποιασδήποτε αεροπορικής εταιρείας, ξενοδοχείου, ταξιδιωτικού πράκτορα ή αξιοθέατου.

Πόσο γρήγορα θα γίνουν κρατήσεις, μόλις ανακοινωθούν νέοι κανόνες;

Αυτό θα εξαρτηθεί από τον προορισμό και εάν δέχεται ήδη τουρίστες, για παράδειγμα, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ασία.

Η Ελλάδα, η οποία έχει δέχεται ορισμένους τουρίστες από τα μέσα Απριλίου, είναι ένας δημοφιλής προορισμός που πιθανότατα θα γεμίσει με κρατήσεις γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία, η οποία δέχεται ξανά βρετανούς τουρίστες από τις αρχές του Μαΐου.

Τι γίνεται με τις ακυρώσεις, εάν υπάρξει νέο κλείσιμο συνόρων ή άλλο απρόβλεπτο συμβάν;

Αυτό θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από τον προμηθευτή – όπως αεροπορική εταιρεία, ξενοδοχείο ή ταξιδιωτικό πράκτορα – που έχετε κάνει κράτηση. Αν και οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες ήταν πολύ ευέλικτες ως τώρα, δεν είναι σαφές για πόσο καιρό θα διαρκέσει η ευελιξία τους, εάν η ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών συνεχίσει να αυξάνεται. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ενθαρρύνουν την αγορά ασφάλισης ταξιδιού.

Τι ισχύει για τα ινδοευρωπαϊκά ταξίδια

Αυτή η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί μπορούν να πάνε στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα, αλλά δεν μπορούν να επισκεφθούν τη Γερμανία ή τις Κάτω Χώρες.

 

Πηγή: .cnn.com/travel

FOLLOW US ON
  • 0 Comments
  • Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Back To Top